Veckans citat

"Förr tyckte jag att jag hade svårt att bestämma mig, men nu är jag inte så säker längre."- Woody Allen

tisdag 1 mars 2011

Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd (SIUS)



Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd (SIUS)

Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd - SIUS, är ett individuellt stöd till en arbetssökande med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga inför en anställning. Det särskilda stödet ges till såväl den arbetssökande som till arbetsplatsen av en SIUS-konsulent som har särskild kompetens i introduktionsmetodik.

Syfte

SIUS syftar till att ge ett särskilt stöd vid introduktionen inför en anställning. Stödet ges om den arbetssökande har stort behov av individuellt stöd för att träna sig i arbetsuppgifter och annat som krävs i arbetssituationen.


Erbjudande till arbetsgivare


Inför en anställning av en arbetssökande med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga kan SIUS-konsulenten ge ett särskilt stöd vid introduktionen. SIUS- konsulenten samverkar med arbetsplatsen om uppläggning av introduktionen och svarar för att ge det individuella stödet till den arbetssökande enligt en handlingsplan. Det kan ibland innebära att SIUS-konsulenten arbetar sida vid sida med den arbetssökande i de aktuella arbetsuppgifterna under en tid. Stödet trappas ned successivt under stödperioden för att helt upphöra när den arbetssökande kan utföra planerade uppgifter självständigt. Stöd genom en SIUS-konsulent förutsätts inte pågå längre tid än sex månader. Om behov finns kan ett visst uppföljningsstöd lämnas under ett år från anställningens början.
Under introduktionstiden föreligger inget anställningsförhållande men i likhet med
arbetspraktik likställs den arbetssökande med arbetstagare vad gäller vissa bestämmelser i arbetsmiljölagen. Det innebär bl a att arbetsgivaren ansvarar för att arbetet bedrivs på ett säkert sätt och att personlig skyddsutrustning tillhandahålls när så erfordras. SIUS medför i övrigt ingen kostnad för arbetsgivaren.


Vem kan få SIUS?


Arbetslösa arbetssökande med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga som
bedöms ha behov av ett särskilt stöd inför en anställning kan få individellt stöd från en
SIUS-konsulent.


Villkor och förmåner för deltagare i SIUS


Under introduktionstiden får den arbetssökande ofta aktivitetsstöd. Den arbetssökande
är försäkrad för arbetsskada, sveda och värk med mera samt vid dödsfall. Staten kan lämna ersättning för eventuella skador som den arbetssökande vållar.


Handläggning och överenskommelse


SIUS-konsulenten kontaktar arbetsgivaren om en möjlig anställning för den arbetssökande. Efter kartläggning av lämpliga arbetsuppgifter och bedömning av stödinsatser gör arbetsgivaren, den arbetssökande och SIUS-konsulenten en överenskommelse om introduktionens uppläggning och omfattning. Arbetsförmedlingen beslutar om särskilt introduktions- och uppföljningsstöd genom en SIUS-konsulent.


Regler


Förordning (SFS 2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga.
Förordning (SFS 200:628) om den arbetsmarknadspolitiska verksamheten.


Information


Ytterligare information lämnas av Arbetsförmedlingen Kundtjänst, 0771-416 416 eller av den lokala Arbetsförmedlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar