Veckans citat

"Förr tyckte jag att jag hade svårt att bestämma mig, men nu är jag inte så säker längre."- Woody Allen

måndag 6 december 2010

Vissa unga med funktonsnedsättning- information från Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen samverkar med skolan för att göra övergången från skola till arbete så smidig som möjligt. De samverkar även med försäkringskassan och kommunens dagliga verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) för att du som har aktivitetsersättning lättare ska komma i kontakt med dom.


Vem får extra stöd?

  • Du som fyllt 16år och har en diagnostiserad funktionsnedsättning och som finns vid gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, friskolegymnasiet, riksgymnasiet eller fullgör gymnasiestudier vid folkhögskolan.
  • Du som är under 30år och har aktivitetsersättning och har blivit aktuell på arbetsförmedlingen via försäkringskassan eller genom kommunens dagliga verksamhet. Även du som har aktivitetsersättning och som själv kontaktar arbetsförmedlingen har möjlighet till extra stöd.

Arbetsförmedlingen och skolan samarbetar

När skolan, i samråd med dig, bedömer att du har behov av kompletterande vägledning eller information, kontaktar de arbetsförmedlingen så att de kan erbjuda dig extra insatser. Är ni flera ungdomar med likartade behov kan vägledning i grupp tillsammans med skolans personal vara ett alternativ.

För dig som går sista året på gymnasiet samverkar arbetsförmedlingen med skolan så att dina kontakter med arbetsförmedlingen ska fungera smidigt. Du ska veta vem du ska kontakta på arbetsförmedlingen och arbetsförmedlaren ska veta vem du är och vilket stöd du tidigare har fått.

Om du har en praktikplats som kan övergå i en anställning och där någon form av arbetsmarknadspolitiskt stöd behövs ska arbetsförmedlingen hjälpa till så att anställning kan ske så snart du slutar skolan.

Praktisk arbetslivsorientering är en viktig kontakt med arbetslivet. I vissa fall kan skolans studie- och yrkesvägledare behöva stöd från arbetsförmedlingen med förslag på vad som kan vara en lämplig arbetsplats. Arbetsförmedlingen kan även medverka om det behövs en anpassning på arbetsplatsen eller ett stöd genom ett personligt biträde för att praktiken ska fungera bra för dig.

För dig som läser vid ett riksgymnasium för till exempel döva, syn- eller hörselnedsatta kan arbetsförmedlingen hjälpa till med kontakter på din hemort eller se till att du får hjälp av någon av deras specialister inom dessa områden.

Arbetsförmedlingen samarbetar med Försäkringskassan och kommunens dagliga verksamhet

Du som får aktivitetsersättning från försäkringskassan och vill pröva dina möjligheter på arbetsmarknaden ska få den service och de programinsatser som de bedömer är nödvändiga för att du ska få arbete. 

Finns du vid kommunens dagliga verksamhet, är det den dagliga verksamheten som rekommenderar behov av fortsatta insatser från arbetsförmedlingen. Det är då viktigt att erfarenheter från praktik och/eller annan sysselsättning dokumenteras och tas tillvara för att du fortsättningsvis ska få en så bra service från arbetsförmedlingen som möjligt

Feriearbete

Det är primärt skolan eller kommunen som som ansvarar för praktikplatser vid feriearbete. Arbetsförmedlingen kan medverka om det behövs särskilda kunskaper för att anpassa arbetsplatsen efter dina behov.

Din kontaktperson på Arbetsförmedlingen:

Malmö Stad
Mats Fager- telefon: 010-4862929
Arbetsförmedlingen Malmö Ung, box 6009, 200 11 Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar